Het keros embryo transplantatie center in beselare

Sinds 2004 biedt Keros ook een volledige embryotransplantatie -service aan, gaande van de inseminatie van de donormerrie, embryospoeling, overplanten van het embryo, tot het ter beschikking stellen van draagmerries. Ondertussen hebben we reeds meer dan 7500 embryo's overgeplant.

De enorme ervaring en de motivatie van onze dierenartsen zorgt er voor dat we jaar na jaar zeer goede resultaten boeken.  Tot nu toe, is ons jaargemiddelde steeds boven de 80% op 17 dagen dracht gebleven. Dit is ook in grote mate te danken aan de strenge selectie van de draagmerries.

Sinds 2005 is het mogelijk de inseminatie en embryospoeling bij u in de buurt te laten uitvoeren en het embryo naar Keros te sturen om daar in de meest geschikte draagmerrie over te planten.  Keros werkt samen met een 30-tal dierenartsen verspreid over België en zijn buurlanden.  De dierenartsen zijn bij ons opgeleid in het spoelen, manipuleren en het klaarmaken van het embryo voor transport.  Zij  zorgen er voor dat uw embryo's onder de beste condities bij ons aankomen.  Het mooiste van de zaak is dat getransporteerde embryo's helemaal geen levenskracht verliezen en dezelfde kans op slagen hebben als embryo's die bij Keros gespoeld en overgeplant worden.  Het transport van embryo's is bijzonder interessant voor merries die actief in de sport lopen en op deze manier hun training ononderbroken kunnen voortzetten.

Embryotransplantatie bij het paard. Hoe gaat dat eigenlijk?

Met embryotransplantatie bedoelt men het verwijderen van het jonge embryo uit de baarmoeder van de donormerrie en dit overplanten in de baarmoeder van een draagmerrie.  Het embryo gaat zich dan verder ontwikkelen in deze draagmerrie en wordt na de geboorte ook verder opgekweekt door deze draagmerrie.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? Vooreerst, moet de donormerrie gedekt of geinsemineerd worden door een hengst van uw keuze.  Het verwijderen van het embryo uit de baarmoeder van de donormerrie (embryospoeling) gebeurt 7 of 8 dagen na de ovulatie. De embryospoeling gebeurt eventueel onder lichte sedatie afhankelijk van het karakter van de merrie.  Een steriele sonde (soepele silicone buis) wordt voorzichtig doorheen de vagina en baarmoederhals tot in de baarmoeder gebracht en vervolgens wordt de baarmoeder met een aangepaste vloeistof gespoeld, vandaar de term "embryospoeling".  Het embryo is nog heel klein (minder dan 1 millimeter in diameter) en kan nog niet met het blote oog waargenomen worden.  Het zoeken en manipuleren van het embryo gebeurt dan ook onder een microscoop in het labo.  

Vervolgens wordt het embryo klaargemaakt voor onmiddellijke overplanting in een draagmerrie of voor transport naar Keros. Niet elke merrie is geschikt als draagmerrie, de cyclussen van deze draagmerries spelen een belangrijke rol tijdens de overplanting. Dagelijks worden de kandidaat-draagmerries gecontroleerd en geselecteerd. De overplanting van het embryo in de draagmerrie lijkt sterk op een inseminatie met diepvriessperma.  Het embryo wordt in een rietje geplaatst dat vervolgens in een embryotransplantatie pipet geplaatst wordt en dan via de vagina en baarmoederhals tot in de baarmoeder van de draagmerrie.  Eenmaal overgeplant in de draagmerrie gaat het embryo ongestoord verder groeien tot aan de geboorte. Na de geboorte zal de draagmerrie het veulen zogen tot het voldoende oud is. Zodra het veulen gespeend is, mag de draagmerrie teruggebracht worden naar Keros. 

Moet ik mijn (donor)merrie naar Keros brengen?

Je kan natuurlijk de donormerrie naar ons inseminatie centrum  brengen om daar geïnsemineerd te worden met de hengst van uw keuze en ze dan vervolgens (7-8 dagen na de eisprong) in ons embryo transplantatie station te laten spoelen. Echter het is ook mogelijk om de merrie op een andere plaats te laten insemineren (bv door uw dierenarts of op een ander dekstation) en een afspraak te maken om de donormerrie bij Keros te laten spoelen. Meer nog, U kan gebruik maken van ons netwerk van dierenartsen en de donormerrie bij U in de buurt laten insemineren en spoelen. Het embryo wordt dan in een koelbox geplaatst en naar ons embryotransplantatie station in Beselare gebracht waar het onmiddellijk in de meest geschikte draagmerrie overgeplant wordt.

Ik heb mijn (donor)merrie gedekt. Wat nu? Hoe reserveer ik een draagmerrie?

Om de kansen op succes bij het spoelen te optimaliseren is het van belang de juiste datum van ovulatie (eisprong) te kennen. Het is dus noodzakelijk dat uw dierenarts rond de inseminatie de donormerrie dagelijks controleert om de juiste dag van ovulatie te bepalen. Wanneer de dierenarts de ovulatie (eisprong) heeft vastgesteld dan neemt u DEZELFDE dag nog contact op met ons en maken we een afspraak om de donormerrie 7-8 dagen later te spoelen op het embryotransplantatie station in Beselare. Embryospoeling gebeurt op afspraak in de namiddag en duurt ongeveer 30-45 min. De merrie kan daarna onmiddellijk terug naar huis reizen. Indien de donormerrie door uw dierenarts geïnsemineerd wordt, is het ook noodzakelijk om ons hiervan op de hoogte brengen zodat wij een draagmerrie voor U kunnen reserveren. Reservaties van draagmerries moeten eveneens op de dag van de ovulatie gemaakt worden. 

Wat zijn de slaagkansen van een embryotransfer?

Het succes van embryotransplantatie en het aantal veulens van eenzelfde donormerrie dat in hetzelfde jaar geboren worden, hangt in heel grote mate af van de vruchtbaarheid van de donormerrie en de hengst.  Het slagingspercentage bij het overplanten van een embryo is vrijwel constant, met 80 % kans (16 dagen dracht) dat de draagmerrie drachtig is na overplanten van een embryo.  De kans dat een donormerrie een embryo produceert is echter veel minder voorspelbaar en varieert tussen 0 en 80% afhankelijk van de vruchtbaarheid van de donormerrie en de gebruikte hengst.  De productie van embryo's is en blijft dus de moeilijkste en beperkende stap in het hele gebeuren. Er moet echter nog met een verlies van 12% van embryo's rekening gehouden worden tussen de 14 dagen dracht en 45 dagen, wat een verschijnsel is dat ook bij een normale dracht waar te nemen is. Dit betekent dat de kansen op een drachtige draagmerrie per cyclus of embryospoeling ongeveer 33% zijn, of met andere woorden, dat er gemiddeld 3 embryospoelingen nodig zijn om een veulen te produceren.   

 

Prijzen embryotransplantatie 2023

Verhuur drachtige draagmerrie (te betalen op 45 dagen dracht) zonder bijkomende verzekering: € 3200

Embryospoeling: € 150

Klanten worden steeds aangeraden om de draagmerrie en het ongeboren veulen te verzekeren. Keros kan hiervoor kostenloos een verzekeringsaanvraag indienen. 

Draagmerries moeten steeds worden opgehaald op 50 dagen dracht, na betaling van openstaande facturen. 
Indien de draagmerrie niet tijdig vertrekt, wordt een extra verblijfskost aangerekend van 12,5/dag.